Sulawesi en Molukken 2010

Bira

Vanmorgen zijn we na het ontbijt rond 8 uur vertrokken uit Sengkang en we zullen laat in de middag in Bira arriveren. We komen weer vaak slechte en soms overstroomde stukken weg tegen. Het busje heeft veel te verduren tijdens de reis.

Door de overstromingen zijn sommige huizen op palen volledig onder water komen te staan.. Om vanaf de weg naar de huisjes te kunnen komen, zijn loopplanken van allerlei materialen en in allerlei ontwerpen gefabriceerd. Julius zegt dat de palen waarop de woningen staan niet te lang in het water kunnen staan. Het gevaar dreigt dat de constructie verzwakt. Laten we hopen dat de regentijd gauw afgelopen is.

Door langdurige regenval staan de paalwoningen in hoog water.

We passeren mooie groene landschappen. Je kunt bij ieder dorpje zien wat er verbouwd wordt. In het ene dorp palmbomen vanwege de kokosnoot, wijn en palmsuiker en in het andere dorp liggen grote stukken grondzeil langs de weg waarop o.a. rijst, kruidnagelen of nootmuskaat ligt te drogen. Ook dorpen waar men alleen bananen of andere soorten fruit teelt. De mensen verhandelen het vaak op plaatselijke markten of verbouwen het voor eigen gebruik.

Onderweg stoppen we regelmatig bij wegrestaurantjes of eettentjes om de benen te strekken en om iets te drinken of te eten (bijvoorbeeld gekookte maïskolven).

In Bira aangekomen rijden we langs een scheepswerf waar o.a. de Boeginese schoeners worden gebouwd. Er wordt hard gewerkt. Alles wordt met de hand gedaan. De werf ligt aan het strand, dus loop ik nog even lekker met mijn voeten door het zeewater.

Een half afgebouwd verpauperd schip. Waarschijnlijk is de bestelling gecanceld.

Een paar minuten laten komen we bij het hotel aan. Het complex bestaat uit bungalows. Dit keer geen warm water, maar daar waren we van tevoren op geattendeerd. Best lekker zo'n 'koude' douche.....

We wassen onze kleding en hangen het buiten te drogen. 's Avonds eten we, omringd door katten, bij een restaurantje aan het strand. Na afloop hebben we in het restaurant van ons hotel een potje jokeren gespeeld. Een gezellige afsluiting van de dag.